Publicat în Super Blog

Ești pregătit să-ți întâlnești proiectantul casei tale de vis?

     Ai ajuns în punctul ăla în care consideri că e timpul să te muți în casa ta. Normal, încep calculele, discuțiile, documentarea, într-un cuvânt: bătăile de cap. Ce fel de casă vrei? Una deja construită, una pe care s-o gândești tu de la zero sau poate vrei să te muți într-un apartament. Decizii… decizii. Îți vin în ajutor cu un pont „gratuit”. Când ai timp, aruncă un ochi pe https://aia-proiect.ro/ ca să vezi că, de fapt, nu e chiar atât de greu să-ți construiești casa visurilor tale.

Casă sau cămin? Ce fel de om ești?

     Oamenii sunt de două feluri. Cei care se mută într-o casă nouă și cei care se mut într-un cămin nou. Diferența o face atitudinea față de noua locuință. Cei care vor o casă nouă sunt persoanele care nu pun prea mult preț pe aspectul clădirii, pe detalii, nu-i interesează decât să aibă un loc unde să pună capul pe pernă seara după o zi de muncă obositoare. Acei oameni sunt predispuși la schimbări repetate, nu sunt atașați în vreun fel de cei „patru pereți”, pot pleca în orice moment într-un alt loc care să-i satisfacă necesitățile sociale. În general, aceștia vor cumpăra apartamente sau case gata construite, fără să-și bată capul prea tare. Ori, aleg varianta simplă: închirierea pe termen limitat. Iar cei care optează pentru construirea unei case, totuși, pot fi recunoscuți cu ușurință. Întreabă-i câte pagini au dat într-o căutare pe Google atunci când au prospectat piața pentru proiecte case cu etaj. Sau fără etaj… Vei fi surprins de răspunsul primit. Mare parte din ei nici măcar căutarea n-o fac. Apelează la „Nea Tudorică”, meșterul din vecini care a construit câteva case pe care le-a vândut imediat.

     Case-cu-etaj-AIA-Proiect-birou-de-proiectareDe cealaltă parte a baricadei, sunt oamenii care caută să se mute într-un cămin nou. Acei oameni care investesc nu doar într-o locuință, ci investesc într-o viață. Ăștia sunt oamenii care atunci când decid să facă pasul spre o nouă casă, le sclipește imediat în minte ideea construirii de la zero, cei care visează cum va arăta fiecare colțișor din casă, cei care vor acorda atenție fiecărui detaliu. Vor analiza toate opțiunile pe care le au pentru fiecare stadiu al construcției. Alegerea locului, a proiectantului, proiectul în sine, avize, acorduri, certificate, materialele folosite, accesoriile, timpul și modul de execuție, chiar și acțiunile post-construcție cum ar fi garanția lucrului făcut la perfecție, atât din partea proiectantului cât și a constructorului.

Aceștia din urmă sunt cei despre care vom vorbi mai departe, în articol.

Când ești pregătit să-ți construiești căminul de vis?

 

     Odată ce ai stabilit ce fel de casă îți dorești, trebuie să vezi dacă ești pregătit pentru marele pas. Cum? Simplu! Răspunde-ți sincer la următoarele patru întrebări:

  1. Ce vrei să faci cu noua casă? Cum vrei să o folosești?
    Nu e cazul să te amuzi. Nu e o întrebare deloc stupidă. Mulți oameni își construiesc o casă și realizează ulterior că nu e în concordanță cu nevoile inițiale. De asta este bine să te gândești dinainte și să stabilești ce tip de casă îți dorești, numărul de camere, garajul, grădina și alte aspecte. Vrei să fie o casă în care să-ți primești nepoții la bătrânețe, vrei o casă retrasă în care să te relaxezi singur sau cu persoana iubită? Sau, poate vrei o casă pe care să o poți utiliza și pe post de sediu al unei afaceri pe care o deții sau o vei deține… acestea sunt întrebări pe care trebuie să ți le pui atunci când decizi să-ți construiești o casă.
  2. Ce te nemulțumește la locuința actuală? Ce nu-ți place? Ce îți dorești să schimbi?Fii sincer! Gândește-te la toate aspectele care-ți displac la casa în care locuiești sau în care ai locuit până la decizia construirii uneia noi. Pune pe hârtie toate aspectele negative pe care nu vrei să le regăsești în căminul cel nou alături de soluțiile pe care îți propui să le aplici pentru a le îndepărta. Ai grijă ca soluțiile respective să fie relevante și în conformitate cu realitatea. Toți ne dorim palate de cleștar cu zeci-sute de camere, pasaje secrete și grădini care să le facă pe cele de la Versaille să pălească. Însă trebuie să recunoaștem că nici 1% din populația globului nu-și permite toate astea, așa că, pentru binele nostru, trebuie să fim realiști.
  3. Ce așteptări ai de la casa cea nouă? Cum îți dorești să fie?Visezi la un spațiu personal, un birou liniștit? Ți-au plăcut mereu când vedeai în filme acele dormitoare cu dressinguri și băi proprii? Te-au atras dintotdeauna și ai avut înclinație spre casele cu etaj? Îți dorești un pod în care să poți depozita lucrurile vechi, sau poate un garaj sub casă și o spălătorie ca în casele din filmele americane? Ori poate ai ceva idei legate de tehnologia pe care vrei s-o implementezi într-o casă. Hotărăște încă de pe acum ce anume vrei să găsești în noul tău cămin. Mai târziu s-ar putea să fie prea târziu.
  4. Ce buget vrei să aloci? Ești dispus să-l suplimentezi la nevoie?Gândește-te realist la toate aspectele de mai sus. Cântărește bine, consultă-te cu un specialist și decide ce buget vrei să aloci construcției. Și, normal, gândește-te dacă în cazul în care socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă, gândește-te bine dacă ești dispus să suplimentezi bugetul pentru a te ține 100% de proiect. Hotărăște planuri de rezervă și obișnuiește-te cu ideea că există posiblitatea să fii nevoit să le pui în aplicare.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare

Cine-ți proiectează căminul? Cum alegi proiectantul potrivit?

     Acum că ți-ai răspuns sincer la cele patru (bine, mai mult de patru) întrebări, e timpul să treci la treabă. Ai stabilit ce fel de casă vrei, ai stabilit cum vrei să arate, cum să fie dotată, ce criterii să îndeplinească și cât ești dispus să plătești ca să-ți vezi visul îndeplinit, următorul pas este să discuți cu un proiectant, să-i explici și lui ceea ce vrei și să stabiliți împreună care sunt soluțiile optime. Dar cum știi care proiectant este cel potrivit? Cum știi că l-ai ales pe cel mai bun?

     Atunci când îți alegi proiectantul pentru casa de vis, nu trebuie să te gândești la el ca la un simplu contractor, o persoană pe care o angajezi să-ți ducă la bun sfârșit o sarcină. Un proiectant trebuie să-ți devină prietenul cel mai bun, trebuie să fie acea persoană  căreia simți că-i poți încredința proiectul visului tău.  Așa că pregătește-te pentru un set de criterii pe care să le iei în calcul atunci când alegi persoana sau firma pe mâna careia să-ți lași visurile și banii.

Proiecte-de-casa-parter-cu-mansarda-AIA-Proiect-birou-de-proiectare-1024x576

  • Caută un proiectant care-ți poate prezenta oricând o mapă stufoasă de proiecte duse la bun sfârșit. Cu cât tiparul este mai variat, cu atât expertiza este mai vastă. Gândește-te că cineva care toată viața lui nu a proiectat decât case fără etaj, compuse din două camere și-o bucătărie, îi va fi greu să se adapteze cerințelor tale dacă viziunea ta presupune un etaj, dormitoare cu băi sau garaj sub casă. Așa că asigură-te că atunci când discuți pentru prima dată cu potențialul proiectant, îți prezintă un număr cât mai mare de case proiectate, în modele cât mai variate.
    Un proiectant profesionist îți va pune la dispoziție nu doar un set predefinit de proiecte ci ți le va arăta și pe cele făcute după viziunea clienților.
  • Cu cât primești mai multe întrebări din partea unui proiectant, cu atât mai bine. Un adevărat profesionist încearcă să afle de la tine toate informațiile pentru a putea să-ți recomande soluția ideală. Iar asta nu se poate face decât punând întrebări și ascultând cerințele, dar și doleanțele clientului. Nu cred că-ți dorești să colaborezi cu cineva care vine din prima la tine cu ideea: „Eu sunt expertul, eu știu ce fac aici! Nu te băga în treaba mea că nici eu nu te învăț cum s-o faci pe-a ta!”
    Un om care acceptă sugestii din partea ta, care este deschis la comunicare, o persoană care are răbdare să-ți explice cu calm aspectele pe care nu le înțelegi va fi mereu o alegere potrivită pentru proiectul tau.
    Este profesionist și știe că tu nu ai de unde să cunoști toți termenii de specialitate cu care el este atât de familiarizat îți va explica „pe limba ta” totul pentru a-ți face alegerea cât mai ușoară.
  • Alege un proiectant care nu doar să pară, ci să și fie disponibil pentru tine. Cineva care să-ți arate în permanență că timpul tău este important pentru el și că este lângă tine ca să te ajute să-ți îndeplinești cele mai frumoase visuri.
  • Suntem în era digitalizării, cu toții o știm. Asta înseamnă că avem la îndemână un instrument extrem de puternic pentru a face alegerile corecte. Așa că, nu ezita. Când găsești un proiectant, caută recenzii. Pune întrebări despre el. Informațiile sunt doar la o apăsare de buton. Nu trebuie decât să le culegi. Un profesionist adevărat va avea întotdeauna review-uri pozitive, va fi pe primele pagini în căutările pe Google. Să nu te sperii, incontrolabil vei găsi și recenzii negative, dar e normal. Nici cei mai buni nu-i pot mulțumi în totalitate pe toți clienții. Însă, un bun proiectant va fi întotdeauna ușor de reperat. Feedback-ul clienților îl va scoate întotdeauna în față.
  • Cei pe care i-ai găsit sunt buni proiectanți. Sunt pe „gustul tău”. Dar cum nu știi nimic despre construcția unei case ai nevoie de sfaturi. Nu-i ușor să ridici de la zero un imobil pentru un necunoscător. Ai nevoie de aprobări de la ISU, de la Pompieri, ai nevoie de avize, înscrierea casei în Cartea funciară și câte și mai câte alte documente și probleme legale. Nu crezi că sunt atât de multe? Aruncă un ochi peste serviciile celor de la AIA Proiect  și convinge-te singur că e un întreg arsenal de documente pe care trebuie să le ai pregătite în cel mai mic detaliu atunci când începi să-ți construiești casa. Nu ți-ar prinde mai bine dacă proiectantul tău ți-ar da o mână de ajutor cu ele? De ce să nu alegi pe cineva care se pricepe și la asta? De ce nu ai merge pe mâna cuiva care, mai mult, îți oferă la pachet aceste servicii împreună cu proiectarea casei de vis și nu te lasă să-ți bați singur capul cu ele?
  • Nu în ultimul rând, când alegi un proiectant trebuie să iei în calcul și partea financiară. Un proiectant bun nu poate fi ieftin. Niciodată. Așa că, dacă prețul ți se pare prea frumos ca să fie adevărat, gândește-te încă o dată. Mai sapă! Vezi de ce îți oferă un preț atât de atractiv. E important și prețul, normal! Dar mult mai important este ca proiectantul tău să nu-ți închidă ușa în nas în momentul în care constată că bugetul pe care l-ai prevăzut nu se potrivește cu cerințele. Un proiectant bun va ști să se adapteze din mers și îți va oferi soluții corecte ca să se asigure că îți respectă planul. Iar tu… tu trebuie să fii la fel de flexibil ca și el. De asta-ți spuneam mai devreme să iei în calcul posibilitatea suplimentării bugetului. Proiecte-de-casa-parter-AIA-Proiect-Birou-de-proiectare

 

     Ei, dar petrecerea nu se termină când ți-ai găsit proiectantul potrivit. Ești departe de a fi scăpat de chin. Mai ai de găsit un constructor potrivit, mai trebuie să cumperi materialele cele mai bune, mai ai o grămadă de treabă până să-ți vezi casa visurilor tale în picioare și gata să te primească cu căldură. Dar despre astea o să discutăm cu altă ocazie. Sunt convins că mă vei asculta cu același interes.

 

Articol pentru proba nr 7 din Superblog 2019, probă sponsorizată de

AIA Proiect – Birou de proiectare.

 

Un gând despre „Ești pregătit să-ți întâlnești proiectantul casei tale de vis?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.