Publicat în Super Blog

Cum îți faci cafeaua face diferența

     Ora 03:50, anul de Grație 2017, luna iulie, ziua 17. Alarma sună strident. Primul instinct pe care-l am: să arunc după telefon cu ce apuc. Ce dracu ai de suni de la ora asta, tâmpitule? Îmi amintesc în câteva secunde că eu am setat-o la ora aia de scandal, dar nu-mi aminteam motivul. Ce-o fi fost în capul meu? Nu-mi dădeam seama, dar realizam că dacă am fost atât de idiot încât să pun alarma să sune, era ceva extrem de important. Îmi extrag corpul leneș din căldura patului și încet-încet încep să mă dezmorțesc. Mă uit tâmp la telefon și tot nu reușesc să-mi amintesc de ce l-am pus să sune atât de devreme.

     Am nevoie de cafea. Cobor leneș scările până la bucătărie, bâjbâind prin întunericul dimineții cotrobăi prin dulapul cu crătiți și după ce dărâm 2-3, nimeresc orbește ibricul. Îl extrag tacticos din grămada de vase și îl umplu cu apă. Dau drumul la aragaz și încep să-mi prepar cafeaua. Zece minute mai târziu sorbeam din licoarea fermecată moment în care simt cum creierul îmi întră în funcțiune. Rotițele încep să se învârtă, amintirile se derulează mai repede decât o casetă audio pe fast forward. FILMUL! Îmi amintesc brusc! Am pus alarma ca să văd filmul! Era lansarea sezonului șapte din Game of Thrones și m-am trezit de la patru fără zece ca să-l văd în premieră mondială. Pun mâna pe telecomandă și apăs grăbit butonul. Zapez printre canale și mă înjur printre dinți că n-am fost în stare să rețin niciodată numărul canalului. Ajung unde trebuie și mă așez înapoi pe canapea cu cafeaua-n brațe. La naiba! Am ratat începutul. Ceasul arăta 4:12 minute. Am pierdut 12 minute din film și mor de ciudă! Dacă nu dura o veșnicie să fiarbă ibricul ăla de cafea, prindeam și eu filmul chiar de la început. Acum trebuie să aștept până seara când se va da episodul în reluare ca să înțeleg și eu cum a început totul….

 


Aproape 2 ani mai târziu…

     Ora 03:50, anul de Grație 2019, luna aprilie, ziua 15. Alarma sună din nou la fel de strident ca fiecare dată. Mă trezesc, ridic capul greoi din pernă și privesc în jurul meu la fel de buimac ca de fiecare dată. Nu știu de ce-a sunat alarma la ora aia, dar știu, din instinct, că dacă am setat-o, urma să fac ceva important. Mă extrag tacticos din pat, cobor scările spre bucătărie știind că degeaba fac eforturi să-mi amintesc motivul alarmei. Medicamentul de memorie e acolo, în bucătărie și până nu-i simt aroma, până nu-i simt gustul , până nu îmi iau doza, nu sunt om și nimic nu funcționează în capul meu. Doar instinctele primare.

     Ajuns în bucătărie îmi iau cana preferată și-o așez în tăvița espressorului de cafea. Apăs somnoros pe butoane, iar în câteva secunde întreaga bucătărie se umple de aroma unei cafele proaspete în timp ce cana se umple cu licoarea magică. Mă așez pe canapea ținând la piept cana fierbinte, apăs butonul telecomenzii și aștept: După reclama asta urmează filmul. Se lansează al optulea și ultimul sezon din serialul meu favorit iar astăzi, eu, voi vedea primul episod chiar de la început!


 

     Ați remarcat, probabil diferența izbitoare dintre cele două zile povestite, nu? Unde e schimbare? Vă spun eu. În noul espressor de cafea care a înlocuit vechiul și indezirabilul ibric. După accidentul neplăcut din ziua în care am ratat începutul episodului din cauza ibricului, am decis că trebuie să divorțez de el.  Îmi provocase de-a lungul timpului numai supărări și toate diminețile erau dezastruoase în prezența lui. Niciodată nu reușeam să salvez aragazul de mizerie. Fără excepții, în fiecare dimineață îl umpleam cu cafeaua dată-n foc pentru că niciodată nu reușeam să ghicesc momentul fierberii. Știți experia: „a watchet pot never boils„? Exact asta pățeam eu. Oricât aș fi păzit pe lângă aragaz, era suficient să întorc o singură secundă capul că scăpam cafeaua pe-alături.

     Așa că m-am supărat pe tovarășul ibric, i-am spus pa-pa și m-am grăbit să-i caut înlocuitor. Bine că n-am avut cu ibricul o relație de-aia în care la partaj pierzi jumătate pentru că aveam de gând să fac o gaură-n buget destul de măricică pentru a-l înlocui. Cu o ultimă cafea în mână (ultima pregătită la ibric, zic) am început să caut peste tot promoții la expresoare. Știam ce vreau și căutam „la sigur”, cum ar veni. Voiam unshow espressor automat, cu funcție de măcinarea cafelei și rezervor de apă generos.  Voiam să fie ușor de utilizat, să nu aibă foarte multe butoane și funcții, dar totuși să-mi prepare o cafea care să se ridice la standardele celor mai pretențioase cafenele. Voiam un espressor ușor de curățat și de întreținut, dar în același timp ceva durabil și care să se potrivească bucătăriei mele. Am găsit candidatul perfect destul de ușor în scurt timp. Pe magazinul online magNET.ro am dat peste un espressor Philips Saeco automat care-mi satisfăcea toate cerințele. Extrem de simplu de utilizat, nu degeaba cei de la Philips au avut acum ceva timp în urmă sloganul „Sense and simplicity„. Folosește cafea boabe pe care le macină cu ajutorul unei râșnițe ceramice, are un rezervor de apă destul de generos și e-atât de ușor de întreținut că și-un copil se poate ocupa de el. Iar în diminețile când mă simt extrem de răsfățat, un cappuccino este din nou, la doar o apăsare de buton. Dispozitivul Panarello pentru spumarea laptelui și tancul din dotare sunt exact ce trebuie.

     Ce-am realizat cumpărându-mi un espressor automat? Păi, simplu! Vă mai amintiți episodul 1 Game of Thrones din 2017? I-am ratat începutul pentru că dura o veșnicie să fierb cafeaua. Cu espressorul ăsta, cafeaua e gata înainte să casc a doua oara. Vă mai amintiți aragazul pe care-l murdăream în fiecare dimineață? Nu se mai întâmplă! Așa o stare nasoală ce-mi dădea de la prima oră când știam că trebuie să și curăț după ce-mi beau cafeaua… Acum nu mai am treabă. Click-click, vâj-vâj și cafeaua e băută fără victime colaterale (n.r – aragazul). Nu vă mai spun că de fiecare dată, dar de fiecare dată cafeaua e la fel de bună și la fel de tare, lucru care-mi da încă de la începutul zilei o stare de bine și mă umple de energie.  Practic, espressorul a reușit să facă diferența între o zi care începe cu stângul și o zi care începe exploziv. Nu vă dați seama cât de reconfortant este să poți să-ți faci rutina de dimineață în câțiva pași simpli. Fără timp pierdut, fără murdărie și cu rezultate surprinzătoare.

MagNET-Logo-950x300-Copy

Articol pentru proba nr 13 din Spring SuperBlog 2019, probă sponsorizată de

magNET.ro

 

Un gând despre „Cum îți faci cafeaua face diferența

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.