Publicat în Super Blog

Faceti SuperBlogul din nou Super!

     Toamna trecută am participat din nou la competiția de blogging „creativSuper Blog, ediția 2017. Am pus creativ între ghilimele pentru că în această ediție unele din articolele câștigătoare se puteau bucura cu ușurință de orice alte „caracteristici”, mai puțin de creativitate. Știu că o să supăr pe multă lume spunând lucrurile astea, dar prefer să zic pe șleau tot ce am de zis și să dau cărțile pe față.

     În mintea mea, o competiție între bloggeri ar trebui să aibă articole de calitate, scrise frumos, documentat, creativ, folosind un vocabular extraordinar de bogat și, nu în ultimul rând, corect gramatical. Dacă la celelalte aspecte oamenii mai pot căuta și inventa scuze, la partea cu scrierea corectă nu le găsesc niciuna. Orice român are obligația să cunoască și să folosească limba română corect. Nu-ți poți permite s-o măcelărești după bunul plac. Dacă nu știi să scrii românește, dacă nu știi să folosești cuvintele unde trebuie, dacă nu cunoști sensul unor cuvinte, nu le folosi și nu pierde vremea altora scriind tâmpenii. Este absolut interzis să dai drumul în marele online unui articol de care ar râde și curcile dac-ar fi făcut măcar patru clase. Cu atât mai mult, este interzis să-ți permiți să participi la o competiție de blogging cu așa ceva.

     Și aici intervine marea mea problemă pe care am avut-o în permanență cu diferite jurii care, în loc să taxeze aceste probleme majore, le-au apreciat și le-au încurajat, uneori, oferindu-le și premii. Dacă aș reprezenta o companie într-o astfel de campanie aș refuza categoric să asociez numele firmei cu un articol prost sau cu bloggerul care l-a scris. Indiferent dacă acel blogger a avut o idee bună, a reușit să aștearnă câteva rânduri bine gândite sau a reușit să exprime mai bine decât alții ceea ce aveam eu, ca sponsor, în minte, faptul că nu a fost în stare să exprime acele lucruri într-o limbă română CORECTĂ ar trebui să-i aducă penalizări mai mari decât dacă ar uita să pună un link sau un cuvânt cheie.

     Nici ca organizator n-aș fi prea fericit să știu că la competiția la care am muncit atâția ani participă oameni care-s „certați” cu limba română. De fapt, dacă aș organiza o astfel de competiție, m-aș asigura că participanții stăpânesc cel puțin foarte bine vocabularul și gramatica. Aș organiza o jurizare a articolelor pentru înscriere, proces prin care aș elimina din start articolele pline cu greșeli de scriere sau de exprimare.

     Cu siguranță problemele expuse mai sus m-au convins să renunț la viitoarele participări la SuperBlog pentru că, deși nu sunt un blogger renumit, nu dedic foarte mult timp articolelor, nu scriu regulat și nu am colaborări de niciun fel, refuz să concurez într-o competițe în care apar asemenea articole și în care, juriile nepregătite le mai și apreciază.

 

34 de gânduri despre „Faceti SuperBlogul din nou Super!

    1. :)) Well… nu zice nimeni sa scriem doar despre ce ne-a placut. Am scris articole intregi editiile precedente despre ce mi-a placut. Acum a venit timpul pentru chestiile naspa. Chestii care-ar trebui schimbate.

      Apreciază

  1. Daca ar fi asa cum vrei tu, cred ca ai participa singur la competitie. Pentru ca inevitabil, toti gresim la un momentdat.
    O mica greseala sau o mare greseala gramaticala nu schimba omul. Si nici faptul ca scrii corect nu te face om. O greseala gramaticala se poate schimba, omul invata din greseli.
    Din pacate unii raman asa cum sunt.

    Apreciază

    1. Multumesc pentru comentariu, in primul rand. Ca sa-l parafrazez insa pe Emil, Superblog este despre bloggeri, nu despre oameni. Si nu poti fi blogger daca scrii mai rau decat un copil de clasa I. Toate bune!

      Apreciază

      1. Cred ca te inseli. Oricine poate avea un blog, e simplu. Deschizi o pagina in wordpress si gata, esti blogger. Poti sa scrii ce vrei in el, cand vrei, ce vrei, poti sa-l lasi de izbeliste…dar esti blogger. O titulatura exagerata. Si un copil de clasa I ar putea sa fie blogger. Si nici macar nu trebuie sa scrii corect gramatical.
        De aceea nu m-am considerat niciodata blogger, ci creator ocazional de continut. Faptul ca scriu pe un blog si cineva citeste, este doar o intamplare fericita.
        Toate bune si tie.

        Apreciază

    2. Am spus dintotdeuna ca diferenta dintre UN OM CU BLOG si BLOGGER este mare. BLOGGERUL este cel care atunci cand este intrebat cu ce se ocupa, cand completeaza un formular, scrie BLOGGER. Ceilalti sunt OAMENI CU BLOG.

      Poti fi OM CU BLOG daca nu stii limba romana, daca scrii agramat, dar BLOGGER niciodata!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Eu va propun sa organizati voi o competitie unde singurul criteriu de admitere sa fie cunoasterea gramaticii romane. Si sa fie si un test de gramatica. Asa nu o sa mai aveti de ce va plange.

        Apreciază

  2. Succes! Voiam sa spun ca am citit. Oricine are scapari, chiar si tu 🙂 probabil si eu. La nivel de virgule cel putin, cred ca am observat in toate articolele greseli. Sunt cadru didactic si cred ca rareori vad studenti care sa scrie corect din toate punctele de vedere. Am invatat sa ii apreciez pentru ceea ce sunt si ceea ce gandesc.

    Apreciază

    1. Mersi de vizita! Perfect de acord cu ceea ce spui tu si, te asigur ca niciodata nu m-am legat de micile erori de genul lipsa unei virgule. De fiecare data am ridicat mana sus si-am vorbit atunci cand am citit grosolanii care nu fac cinste bloggerului.

      Apreciază

      1. Dacă juriul cunoaște limba română, taxează, dacă nu o face, poate n-o cunoaște. Hmmm… uite până acum nu m-am gândit la asta. Eu zic că deciziile se iau la rece. Iar tu acum te-ai încălzit din nou cu articolul ăsta și nu gândești la rece. Păcat!

        Apreciază

  3. Ai drepate cu gramatica dar nu poate fi unicul criteriu. Mi se pare ca te-a suparat tare Superblogul asta … asa reiese din ce ai scris. Nu te mai axa atat de mult cu ce nu au altii, focalizeaza pe ce ai tu. Mi se pare ca ai un fix cu gramatica, ca a devenit un fel de obsesie. Ca sa intelegi iti propun sa te imaginezi la 50 de ani. Intre timp ai plecat din tara si nu ai fost la curent cu noile reguli – da, regulile se schimba si nu le poti urmari pe toate. Nu zic ca trebuie sa accepti scrieri ca din cizma, dar uneori trebuie sa accepti ca unii oameni sunt mai in varsta si au invatat o alta gramatica. Eu una scriu inca, instinctiv, dupa regulile pe care le-am invatat in scoala. E greu sa urmaresti toate schimbarile, iti garantez. Relativ la tema, lipseste doar partea legata la cum ai organiza tu un concurs de blogging creativ. Mult succes !

    Apreciază

    1. Cateva „amendamente”: 1. Cei care au participat si la care ma refer aici nu sunt batrani. Sunt destul de tinerei. 2. Nici sa fiu plecat 100 de ani din tara nu m-as intoarce stalcind limba. NU! 3. Nu am o obsesie cu gramatica. Pur si simplu ma deranjeaza cat de putina importanta ii acorda juratii si ca desi au in barem un anumit numar de puncte pentru gramatica, le acorda chiar si atunci cand este scris infect. Ori se noteaza articolele dupa principiul: „imi place/nu-mi place” ori se noteaza dupa barem. Mersi de vizita si de comentariu.

      Apreciază

  4. Haidi, măi! Da ceva frumos nu ai găsit de zis? Ceva ce ți-a plăcut, ceva ce ți-a gâdilat urechile sau ți-a zgâlțâit burta de râs! Zău așa! Zici că ți-a plouat toată competiția! 😀
    Da te susțin maxim la partea cu o limbă română corectă!

    Apreciază

  5. Salut! Sunt de acord cu ceea ce ai semnalat in articol. Mereu va fi loc de imbunatatiri si avem speranta ca organizatorii vor lua in seama acest exercitiu si parerile noastre sincere. Cat despre gramatica, bat-o vina, cu totii mai putem gresi, desi uneori se persista in greseala.

    Apreciază

  6. Mi-a placut foarte mult articolul tau. As putea spune ca mi-ai citit gandurile. Mi-ar placea sa ne vedem cu totii la un suc sau o bere, dupa preferinte, si sa discutam pe aceasta tema. Felicitari m-ai facut sa dau primele 100 puncte.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.