Publicat în Super Blog

Cum poți vedea partea bună dintr-un accident auto

     Avantajul carantinei generale: poți să râzi ca prostul singur într-o stație de autobuz și să nu te vadă nimeni, să te ia de nebun. Poveste:

     Stau pe bancă în stație. Aștept autobuzul. În fața mea, o duduie cu o Skoda frânează brusc pentru că un pieton nebun a traversat, practic, pe unde-a vrut el. În spatele ei, un dudui cu un Caddy încearcă să frâneze la fel de brusc, dar reflexele l-au trădat așa că urmarea e ușor de ghicit. Cele două mașini nu au reușit să respecte regula de distanțare socială și au făcut schimb de vopsea așa cum doi iubiți fac în mod firesc schimb de fluide. Doar că mai zgomotos și aparent, mai costisitor.

     Duduiul coboară din Caddy panicat și se îndreaptă spre botul mașinii lui, acum unit într-un magnific sărut cu spatele Skodei. Duduia coboară și ea din mașină extrem de amuzată, ba chiar râzând cu gura până la urechi. „Hai că a fost fun! E prima hâțâială serioasă de care am parte de când cu virusul ăsta!” Se uită la duduiul care o privea ca pe a opta minue a lumii și citindu-i panica în ochi continuă: „Stai liniștit! Nu e grav! Facem amabilă. Eu sun la asistența rutieră, rezolv să trimit troaca asta  la reparat iar între timp o să primesc o altă mașină de care să mă folosesc. E chiar în regulă!” Nu știu ce i-o fi trecut prin gând duduiului când a auzit ce-am auzit și eu, dar eu pot spune cu mâna pe inimă că mă așteptam ca din moment în moment să apară de după colț o Ambulanță care s-o ia pe duduie și s-o ducă înapoi la Psihiatrie de unde, probabil o fi scăpat.

46607590_l-1024x1024

Moment educativ: în caz de tamponare beneficiezi de auto de înlocuire fără niciun cost, atâta timp cât  tu ești persoana păgubită. Costurile sunt suportate de către asiguratorul șoferului vinovat.

     Da, deci duduia nu era cu păsărelele deranjate ci pur și simplu era liniștită pentru că știa ce și cum avea să se întâmple. Duduiul a murmurat ceva în barbă și presupun că a întrebat-o cum de e atât de fericită că va fi nevoită să circule o perioadă cu auto de înlocuire deoarece răspunsul ei m-a dat pe spate și pe mine, nu doar pe el: „Glumești, nu? Uită-te la cazanul meu! Orice mașină aș primi la schimb e de 100 de ori mai bună decât troaca mea! Pentru mine o să fie ca o binemeritată vacanță perioada de reparație. Tu nu-ți chemi o platformă ceva? Nu cred că mai pleci de-aici cu radiatorul ăla bușit. Ia, notează numărul ăsta și sună să ceri ajutor: 021.9111 Nu contează că nu suntem în București. Autonom te ajută oriunde ai fi în România.

     Cât timp vă pregătesc eu momentul educativ 2 aruncați un ochi peste clipul ăsta ca să întelegeți de ce era atât de liniștită duduia:

Moment educativ 2: Prin numărul de asistență rutieră 0219111 ai acces la nivel național la toate serviciile necesare în cazul unui accident: asistență rutieră, platformă, tractare, depanare și auto de înlocuire. Deci, toate serviciile necesare într-un singur număr de telefon. That’s  a keeper!

     Duduiul și-a notat numărul de telefon al firmei de asistență, după care s-au apucat de completat amiabila. „Ce asigurare beton ai tu de-ți oferă mașină la schimb?” îl aud întrebând. Moment în care duduia a izbucnit într-un râs isteric: „Betoon? Da de unde? Nu-ți trebuie asigurare beton ca să primești o mașină pe durata reparației. E dreptul prin lege al fiecărui șofer. Atâta timp cât ai asigurare, legea garantează că vei primi un autoturism de schimb dacă te-a bușit unul din vina lui. Cum de nu știai asta? De fapt, nu mă mir. Sub 1 % din șoferi știu că au dreptul legal la o mașină de schimb. Ține minte pe viitor și spune-le și prietenilor tăi. Poate vor avea nevoie cândva. Prin 2016 a fost introdusă directiva.” Aud un „Foarte tare” urmat de continuarea duduii, mai vocală și puțin sarcastică, dacă-mi permiteți: „Da, foarte tare pentru mine! Că-s păgubita! Nu și pentru tine. Cheltuielile cu mașina de schimb sunt plătite pe asigurarea RCA a vinovatului. Sorry!

Replacement-shutterstock

 

În timp ce el desena de zor momentul accidentului, duduia s-a apropiat ușor de portiera din dreapta a Caddy-ului și a strecurat prin geamul întredeschis un bilețel. Okeey! Acum am înțeles remarca ei cu hâtâiala de la începutul conversației. Îmi place! E fâșneață!

     Autobuzul meu ajunge în stație și trebuie să plec. Ce păcat! mă distram de minune cu cei doi tamponați și am și învățat ceva nou de la ei. N-am mașină, dar am prieteni care au și s-ar putea să le fie de folos la un moment dat informațiile astea. E bine de reținut că există Autonom pentru cei care se ciocnesc în trafic mai ceva ca ouăle de Paști, că oferă servicii complete de asistență rutieră la nivel național și, cel mai important, dacă ești victima nevinovată a unui accident rutier, ai dreptul legal de a primi pe durata reparației mașinii, în mod GRATUIT, o mașină similară celei pe care tocmai ai trimis-o la doctor, pe cheltuiala asiguratorului vinovatului.

     Știu că v-ați distrat și voi citind povestea celor doi dudui ciocniți, dar cum ziceam, povestea lor vine la pachet cu niște informații foarte interesante și utile. Așa că, dacă vă pasă de prietenii voștri, dați un share articolului. O să se distreze și ei ca noi și vor învăța ceva nou pentru ei.

autonom-300x300

Articol pentru proba nr 13 din Spring Superblog 2020, probă sponsorizată de

Autonom – autonom.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.