Publicat în Super Blog

Bucătăria ta perfect utilată

„Ce foame îmi esteee”!

     Așa încep toate poveștile culinare. Un stomac gălăgios și un om care își dorește să-și potolească foamea. Pe principiul „nevoia îl învață pe om” mulți dintre noi am devenit bucătari amatori. Să fim sinceri, în tinerețe nu prea ne păsa de asta. Dacă ne era foame, o rezolvam cu o comanda de pizza ori cine știe ce burgeri și gata. Însă, odată cu trecerea vremii vine și mintea la cap și realizăm că nu putem duce o viață bazată pe livratorul de la restaurantul din colț și că dacă vrem să ducem o viață sănătoasă, dar și să ne rămână bani de la un salariu la altul, trebuie să învățăm să ne facem singuri mâncarea.

     Și uite-așa am început să învăț să gătesc. Am încercat și-o friptură, și-o prăjitură, chestii banale, nu m-am aruncat la specialități care au denumiri care-ți limbă plimba-n gură. Însă, dintre toate felurile de mâncare, preferatele mele sunt, fără discuție, pastele. Aș mânca paste dimineața, la prânz și seara. Sunt atât de înnebunit de paste, că de fiecare dată când merg la cumpărături, primele care ajung în coșul meu sunt, normal, pastele și toate celelalte ingrediente pe care știu că o să le folosesc pentru ele.

paste

sursă: Facebook dajarmagazin.ro

     Și cum nicio mâncare nu se gătește doar prinvind la ea, nici pastele nu se fac fără ustensilele de bucătărie necesare. Practic, nu e bucătărie aia în care nu găsești tot ce-ți trebuie atunci când gătești paste, indiferent de rețetă. De la oale până la veselă, trebuie să am tot ce-mi trebuie. Altfel, nici nu mă apuc de treabă.

     Acum, un set de oale poate fi folosit și la alte delicatese, astea cred că sunt singurele care nu lipsesc chiar din nicio bucătărie. Dar ce te faci când ajungi la brânză și te trezești că nu ai răzătoare? Cum mănânci tu pastele alea fără să ai o tonă de brânză rasă peste ele? Așa-i că începeți să vedeți ce zic? Ori, gândiți-vă la altceva… sunt fierte spaghetele, sosul e pregătit, brânza e și ea acolo, dar când dai cratița de pe foc îți dai seama că îți lipseste sita prin care trebuie să le strecori. Deja îmi vine în minte un filmuleț amuzant cu o chiuvetă plină de paste pentru că ai încercat să le strecori „așa cum făcea mama acasă„, pe lângă capacul cratiței. Ehehe! Poftă buna! Nu-i și sita un instrument de care nu te poți lipsi?

     Ți se face poftă de lasagna într-o zi. „Păi ce, numai Garfield să bage-n el până la refuz lasagna? Eu nu pot? ” Scotocești dulapul, constați că ai tot ce-ți trebuie pentru o mega-porție de lasagna. Dar când să te apuci de treabă… n-ai și tu un vas mai „acătării” în care să gătești. Așa-i că îți dai pumni în cap când îți amintești de vasul termorezistent pe care nu l-ai cumpărat nici măcar când era în promoție pentru că „nu o să am nevoie niciodată„?

     Sau, dacă ne întoarcem la spaghetele de mai devreme, să zicem că, într-un final, ai reușit să le strecori așa, fără sită. Ai pierdut vre-un sfert din ele prin chiuvetă, dar ți-au mai rămas suficiente pentru o porție și speri că nu ți-e atât de foame cât să mai vrei una după. Dar când să le pui în farfurie, ce să vezi? Folosești furculița pentru că ai fost chitră și n-ai dat banii pe-un set de clești să poți să iei și tu pastele ca omul, cu tot cu sos, cu tot cu carne, să nu fii nevoit să pescuiești cu furculița sau cu lingura după bunătăți prin cratiță. Și ca să fie povestea completă, te-ai zgârcit și la un set de tacâmuri și în loc să mănânci mâncarea civilizat, cu toate cele de trebuință, te folosești ca țăranul de o furculiță de aluminiu oxidată pe care-o ai în casă de pe vremea studenției. Căutai cu ea prin fundul borcanelor cu zacuscă pe care le primeai de-acasă.

ambition
sursă: FB Ambițion

     Și dacă tot am ajuns la pus în farfurie, îți mai amintești când făceau prietenii tăi serile de vineri acasă și găteau și vă învitau pe toți la masă? Îți mai amintești cum te râcâia invidia că tu nu puteai să-i chemi la tine să te lauzi cu pastele tale cele mai minunate din galaxie pentru că ai fost atât de strâns la pungă că n-ai dat banii pe farfurii și alte ustensile necesare amenajării mesei? Spuneai că-ți ajung o farfurie întinsă și-un castron pentru cât mănânci tu. Îți plângeai de milă când te gândeai că ai fi putut să te distrezi cu prietenii tăi și la tine acasă în timp ce ei gustau dintr-o porție delicioasă de bolognese și se mirau cum de un om atât de nesuferit cum ești tu poate găti niște paste atât de bune. Așa-i că-ți amintești toate astea? Normal că-ți amintești pentru că la scurt timp ai dat „iama” în magazin și ți-ai făcut aprovizionare serioasă. Ți-ai cumpărat seturi de oale, tigăi, tacâmuri felurite și veselă din cea mai bună și mai cochetă. Ți-ai cumpărat site și răzători, cuțite și seturi de sare și piper, ți-ai luat până și făcăleț pentru că niciodată nu știi când o să ai nevoie de el.

     Ai făcut toate astea pentru că țineai morțiș să-i chemi și la tine acasă pe amicii tăi ca să afle că și tu ești un bucătar desăvârșit și că pastele gătite de tine sunt mai bune decât alea pe care le-ar mânca la orice restaurant cu stele Michelin. Ce n-ai văzut însă, atunci când ți-ai aranjat bucătăria și-ai făcut-o „boboc”, a fost că ai impresionat-o atât de tare pe prietena din grup încât astăzi împarți cu ea bucătăria zi de zi.

 

Articol pentru proba nr 3 din Spring Superblog 2020, probă sponsorizată de

Dajar România

Un gând despre „Bucătăria ta perfect utilată

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.