Publicat în Super Blog

Unde?

     Când eram copil, cea mai frumoasă vacanță pe care o puteam petrece era în bătătura bunicilor, la țară. Abia așteptam să terminăm școala ca să plecăm. Pentru noi nu exista destinație de vacanță mai perfectă decât la mamaia și la tataia. Zilele petrecute pe malul gârlei cu copiii din mahala, serile în leagănul din fața casei jucând toate jocurile pe care le știam, toate astea erau pentru noi perfecțiunea întruchipată. Chiar dacă alți copii ne povesteau la întoarcerea acasă despre vacanțele lor la mare, la munte, la bulgari sau mai știu eu prin ce locuri mai mult sau mai puțin exotice, nouă ni se părea tot vacanța noastră mai tare.

     Cu timpul, preferințele s-au schimbat și acum n-aș da un concediu în Grecia pe o săptămână la bunici. Bine, adevărul este că în casa bătrânească azi nu mai este decât mamaia, iar copiii din mahala au dispărut și ei pe la casele lor, s-au împrăștiat în lume și au și ei copiii lor acum. Și cum odată cu vârsta vin și banii, acum am și eu posibilitatea să-mi aleg singur destinațiile de vacanță. Sunt indecis, am redus opțiunile la Bulgaria și România, dar cum să alegi atunci când peste tot vezi numai imagini spectaculoase din zeci și sute de locuri? Cum să alegi când toți prietenii îți povestesc cât de frumos a fost acolo, cât de bine s-au simțit dicolo, ce servicii minunate au primit nu-știu-unde și tot așa? Când pentru tine singurele vacanțe au fost acasă la bunici și te-ai simțit atât de bine de fiecare dată acolo, cu siguranță ai nevoie de sfaturi pentru a lua decizia corectă. Și ce faci când ai nevoie de informații cât mai precise? Activezi planul de urgență „Vacanță vara 2019″ și apelezi direct la sursă. Pun mâna pe telefon și-mi sun un fost prieten din facultate, un bulgar amuzant cu care am speriat multe bodegi din Iași în timpul sesiunilor. S-a întors acasă imediat după facultate și acum e nu știu ce atașat pe lângă Ministerul Turismului de acolo sau ceva de genul ăsta. Convinge-mă în cinci minute să-mi fac vacanța de vară la voi și nu în România, prietene! Ăsta nici nu clipește că-mi și răspunde: N-am nevoie de cinci minute tovarășe! Îți spun un singur lucru: răkia noastră! Cu greu îl conving să ia în serios rugămintea mea și începe:

     Bulgaria-Varna

Bă, în afară de plajele noastre de la Marea Neagră care sunt mult mai frumoase decât la voi, aș putea să-ți spun că trebuie neapărat să vezi Bulgariapădurea de piatră de la Varna. Ți-am mai povestit despre ea, dar nu ți-am spus niciodată că acolo o să găsești, probabil, cel mai alb nisip pe care l-ai văzut vreodată. Și cel mai fin. Tot pe lângă Varna trebuie să vizitezi Cetatea de la Provadiya. Când ajungi acolo o să înțelegi de ce trebuie s-o vezi. Să traversezi podul de lemn, dar doar dacă nu ai rău de înălțime! E undeva la vreo 160 de metri și sub el se vede superb orașul Provadiya. E unul din cele mai instagramabile locuri pe care le poți vizita. Și gata, mi s-au terminat cele cinci minute, deși știu sigur că te-am câștigat de la răkie.

     Nu mai zăbovesc prea mult cu amicul meu la telefon și încep să caut pe cineva care să-mi vorbească frumos despre destinațiile turistice de la noi. Vreau să primesc informații pertinente în baza cărora să pot decide de unde voi posta pe Instagram pozele cu hashtag sejur 2019 în vara asta. Telefonul din nou îmi este de folos. De data asta apelez la un alt expert în turism – de fapt, o expertă. Fosta mea profesoară de geografie din liceu de care eram în secret îndrăgostit și care acum a ajuns consilier pe turism pe la Primărie de câțiva ani. Și mai e și mare blogger de travel pe deasupra.

Romania-Corvins-Castle-with-wooden-bridge-Hunedoara

     Dacă vrei să vizitezi România, trebuie neapărat să ajungi pe la Castelul Huniazilor de la Hunedoara. Probabil ai auzit despre el sub denumirea de Castelul Corvinilor. Are peste 500 de ani și o arhitectură spectaculoasă. Treci pe la Sinaia să vezi Castelul Peleș, mergi să vezi Transfăgărășanul, du-te în nordul Moldovei să vizitezi mânăstirile și respiră aerul proaspăt din munții Maramureșului. Du-te la Dunăre, la Orșova să vezi chipul lui Decebal și coboară în peșterile din Munții Apuseni. Sunt mult prea multe destinații pe care ți le-aș putea recomanda, însă ia-le ușor, pe rând. Ai timp toată viața să călătorești și e păcat să nu le vezi pe îndelete pe fiecare în parte. Acordă-ți câteva zile bune atunci când te hotărăști să faci o vizită prin țara noastră pentru că la fiecare pas ai câte ceva frumos de văzut.

     Mai mult încurcat decât lămurit am început să pun în balanță cele povestite de cei doi prieteni ai mei și  de locurile pe care mi-au recomandat să le vizitez. Deși mă tentează foarte tare să merg să văd cu ochii mei pădurea de piatră și toate locurile frumoase de pe lângă Varna (bine, și răkia aia bulgărească), frumusețile patriei îmi par totuși cel puțin la fel de ofertante și e bine știut că peste tot în România, oaspeții sunt tratați cu băuturi bune. Total neconvins am decis să apelez la un nou expert și să mă las pe mâna lui. Voi merge în vacanță cu Christian Tour și mă voi lăsa cu încredere pe mâna lor pentru că în atâția ani de activitate, sigur au învățat ei două-trei lucruri despre cele mai frumoase locuri din lumea asta, perfecte pentru o vacanță. Sper doar să nu-mi placă prea tare și să nu devin dependent de vacanțe pentru că în cazul ăsta, nu mai scapă de mine. O să trebuiască să-mi facă un card VIP!

christiantour

 

Articol pentru proba nr 17 din Spring SuperBlog 2019, probă sponsorizată de

Christian Tour.

*surse foto: Cristian Tour; Pinterest

3 gânduri despre „Unde?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.