Publicat în Super Blog

Scrisoare către puiul nostru. Sau cum să-i spui copilului că e timpul să învețe să părăsească cuibul.

Dragă Victoraș,

 

     Vrem să te anunțăm că vara asta mama și tata vor fi plecați într-un concediu prelungit. Tu mai ai câteva săptămâni de facultate, dar când vei fi terminat cu ultimele restanțe examene, noi vom fi probabil undeva pe la Ecuator. Am decis să facem o excursie prelungită în jurul Pământului pentru a celebra cei 25 de ani de căsnicie. Nu te bucura, acasă nu o să lăsăm nimic. Frigiderul l-am scos din priză, toate alimentele din dulapuri și din magazie le-am donat unui centru de copii iar pe Molda am dus-o la tanti Magda să aibă grijă de ea următoarele trei luni. (Am luat și banii de sub mileul de la televizor. Excursia asta este destul de costisitoare și avem nevoie de aproape toate econimiile.

Ți-am pus câțiva bani în cont ca să te descurci pentru câteva săptămâni până îți găsești de muncă. Ești deja băiat mare și suntem convinși că nu îți va fi greu să te orientezi. Am vorbit cu Dora, mama lui Cosmin și mi-a spus că el și-a găsit ceva de muncă prin Costinești pe la o terasă și că pleacă la mare imediat ce termină cu școala. Ai putea să vorbești cu el și să mergeți împreună la mare. Ai face ceva bani buni cât să te întreții pe toată durata verii și ceva în plus ca să-ți plătești taxele pentru primul semestru de anul viitor. Pe noi o să ne cam usture portofelele după vacanța asta, deci ne-ar fi de mare ajutor dacă ai începe și tu să produci ceva bani.

     Mama ta, însă, are o altă idee. Știi că ea stă mai mult cu nasul în internet decât mine. A citit undeva despre excursiile astea dedicate studenților, Work and Travel și s-a gândit că ți s-ar potrivi. Înainte să spui NU și să arunci tableta pe pat, vreau să îți spun că ți-am mai pus niște bani pe un card pe care l-am lăsat la tanti Magda. Dacă decizi să accepti propunerea mamei tale îți vom spune codul PIN de la card ca să poți folosi și acei bani pentru actele necesare plecării.  Și s-ar putea să-ți rămână și ție acolo de-o pizza și-o bere.

     Acum că ți-am captat atenția, să-ți spun mai detaliat despre ce este vorba. Work and Travel este un fel de călătorie pentru studenți pe perioada vacanței de vară în care aceștia pot găsi locuri de muncă în Statele Unite. Vei avea ocazia să vezi țara tuturornew-york posibilităților, să te familiarizezi cu viața și cultura de acolo, să găsești ceva de muncă la o companie serioasă, să vezi ce înseamnă munca la americani și să strângi și ceva bani de buzunar. Înainte să te enervezi și să spui că toată treaba asta este cam „out of the blue” (pe asta am învățat-o special pentru scrisoarea asta către tine) să știi că eu și cu mama ta încă de anul trecut ne-am gândit că a venit timpul ca tu să începi să trăiești pe picioarele tale. Mai ții minte anul trecut în mai când te-am dus în vizită la frate-miu la gater? Voiam să te bag zilier la el pe timpul verii, dar maică-ta a început să plângă că ești prea mic și n-o să faci față la așa ceva și te-am iertat pentru încă un an. Dar anul ăsta a venit timpul să începi să înveți să fii pe picioarele tale. În plus, cu oferta asta pe care am găsit-o, ne-am gândit că ți-ar da foarte bine la CV să scrii că ți-ai făcut vacanța cu Work and Travel. Am citit pe internet că studenții care participă la programele de genul ăsta au mai multe șanse la un loc de muncă bine plătit. Deci tot la binele tău ne-am gândit! În plus, gândește-te! Ai șansa ca, în timpul liber, să călătorești prin America! Poți ajunge să vezi în sfârșit Los Angeles-ul sau Washington-ul și să înveți ceva! Au niște muzee spectaculoase acolo! Și, cine știe, poate te vei întâlni și cu noi! Pe la sfârșitul lunii iulie, conform itinerariului nostru, ar trebui să ajungem în Washington DC. Dacă reușești să-ți găsești un loc de muncă prin apropiere ne-am putea întâlni într-o zi și ne-ai putea scoate la o cină (din banii tăi, normal! Că o să ai salariu frumușel).

arizona

     Dragule, să nu crezi că nu te mai iubim sau că vrem să scăpăm de tine! Vrem doar să înțelegi că ești la începutul vieții de adult și trebuie să înveți să te descurci. Adică, până la ce vârstă credeai că o să-ți cumperi prezervative din banii noștri? (Da, ne-a spus Cristina de la magazinul din campus că în fiecare sâmbătă cumperi o cutie de prezervative, o sticlă de vin și o cutie de ciocolată). N-ai vrea să îți permiți să scoți fata aia norocoasă și în oraș? Nu crezi că o să se plictisească să-și petreacă fiecare sâmbătă seara în cămin cu o sticlă de vin și o cutie de bomboane?

Uite, ca să nu spui că încercăm să te controlăm, îți trimit în următorul mesaj și un link în care o să găsești o selecție variată de oferte turistice speciale pentru Work and Travel. Poți să alegi orice destinație îți dorești tu. Avem încredere că o să alegi cu cap și n-o să te duci pe undeva pe lângă Las Vegas. Nu-i așa? Dar nu-ți impunem noi nimic!

     Dragule, cam asta este tot ce-am vrut să-ți spunem. Suntem convinși că o să te distrezi de minune în State și o să ne povestești o mie de lucruri când o să vii acasă în toamnă. Să știi că pe noi nu o să ne găsești la telefon toată vara. Roamingul este foarte scump, așa că o să putem vorbi doar prin e-mail. A, și să nu uit! Săptămâna trecută a trebuit să schimb yala de la intrare, deci degeaba treci pe acasă! Dar nu-ți face griji. Până te întorci tu în septembrie noi suntem deja acasă.

   Te iubim, copile! Cu drag, tata și mama!

 

Pentru Super Blog 2018, proba nr 17. Sponsor: CND Turism Vacante Speciale.

Un gând despre „Scrisoare către puiul nostru. Sau cum să-i spui copilului că e timpul să învețe să părăsească cuibul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.