Publicat în Super Blog

Japonia: vacanță singur sau în circuit organizat?

     De când am crescut și eu măricel, pe leafa mea, pe turta mea cum ar veni, am început să am și eu păsărelele mele și nebuniile mele în cap. Ba să-mi cumpăr cel mai nou televizor, ba să am ultima apariție la telefoane mobile, ba să plec în vacanță acolo sau dincolo. Se spune că în tinerețe e bine să strângi bani ca să nu duci lipsă de nimic la bătrânețe. Eu până acum n-am reușit să strâng una de-un leu. De fapt, dacă mă uit acum în portofel și vă spun câți bani am, o să aflați care este toată averea mea. Vreo 150 de lei și un bilet de autobuz cu două capete (compostat la unul).

     Dacă tot am zis de vacanțe și-am zis și că am păsărele stoluri-stoluri în cap, ar trebui să spun și că eu sunt Cănuță-om-sucit și că niciodată nu mă iau după curent. Dacă toți prietenii mei se duc la mare, eu fac dreapta spre munte. Dacă lumea face concedii în Italia, eu merg în Cehia, ori în Olanda. Dacă toată lumea în jurul meu visează la vacanțe în State, eu mă dau cu fundul de pământ și strâng din dinți ca să adun bani pentru un circuit în Japonia. De ce Japonia? Pentru că în primul rând nu e ceea ce caută ceilalți și în al doilea rând (de fapt, ăsta era primul rând), pentru că Japonia are acel je ne sais quoi care mă atrage într-un mod excepțional. N-a fost așa dintotdeauna. Dar de când am citit pentru prima dată romanul Shogun am prins așa un drag de cultura și istoria japoneză. Ei, nici chiar atât de drag încât să mă apuc să studiez pentru că sunt un leneș incurabil, dar destul de drag încât să-mi doresc cu ardoare să merg acolo și să văd cu ochii mei .

Voi merge în Japonia cu Exact Travel Club

     O vizită în Japonia nu este ca o excursie de trei zile pe Valea Prahovei. Dacă mergi acolo ai nevoie să te documentezi temeinic, să știi care-s locurile de interes și să ai puțin habar despre istoria și cultura lor. Dar cum spuneam mai sus, eu sunt un leneș incurabil și nu aș fi în stare să mă descurc de capul meu pe străzile Japoniei. Adică, probabil m-aș descurca să umblu de colo-colo cu harta pe telefon și cu indicațiile de la don Gugle, dar cu siguranță în felul ăsta nu m-aș bucura pe deplin de toate frumusețile pe care le are de oferit Japonia. Drept pentru care am căutat excursii organizate la nivel profesionist care să îmi satisfacă toate mofturile și care să mă ajute să văd cât mai multe lucruri minunate cât sunt acolo. Așa am dat peste un circuit în Japonia cu Exact Travel Club, o echipă super mișto de oameni care se ocupă de vreo douăzeci de ani de excursii în partea aia de lume și care, conform review-urilor sunt chiar buni de tot în treaba asta. Și timingul nu putea fi mai bun! Am găsit pentru anul viitor un circuit organizat exact într-o perioadă extrem de importantă pentru poporul japonez. Am înțeles că un eveniment extrem de rar s-ar petrece pe la sfârșitul lunii aprilie acolo, împaratul lor va abdica, ceea ce ar însemna încheierea unei dinastii și începutul alteia. Ar fi motivul perfect să-mi petrec câteva zile bune acolo. Țara va fi în sărbătoare și  voi avea posibilitatea să fiu martor la scrierea unei pagini grele din istoria țării.

     Recunosc, m-am gândit să fac treaba asta și singur, dar cum ziceam, dacă aș merge pe cont propriu, probabil aș orbecăi pe străzi dintr-un oraș în altul și n-aș ști care sunt punctele importante de vizitat. Cât de deștept ar fi telefonul tău mobil, nu se compară cu un ghid experimentat care simte orașul, care are în spate atâția ani de muncă și atâția oameni pe care i-a purtat prin cele mai interesante locuri. Unde mai pui că un ghid vorbitor de limbă japoneză este un avantaj enorm pentru oricine. Nu spun, japonezii sunt cunoscuți ca buni vorbitori de limbă engleză și probabil te-ai descurca să porți o conversație cu mare parte din ei, dar nu cred că dacă-i întrebi despre locurile pe care-ar trebui să le vizitezi ți-ar putea da atâtea informații câte ar avea un ghid de oferit. Într-un fel vă povestește un localnic despre perioada cireșilor în floare și despre istoria gheișelor sau despre faptele de vitejie ale samurailor și altfel se întâmplă când în fața ta este un om pregătit temeinic, care cunoaște atât de bine toate detaliile încât ajungi să crezi că este unul dintre ei.

     De asta zic că ar fi de preferat să merg pe varianta excursiei organizată frumos decât de capul meu. O fi puțin mai scump, dar așa sunt sigur că fiecare bănuț pe care-l dau (pe care O să-l dau, că încă nu i-am strâns) va merita și voi profita la maxim de momentele petrecute în Japonia, întorcându-mă acasă cu un bagaj de cunoștințe și cu amintiri pe care sigur nu le-aș căpăta dacă m-aș duce acolo all by myself.

  Articol pentru Super Blog 2018, proba 15. Probă sponsorizată de Exact Tours

 

 

Un gând despre „Japonia: vacanță singur sau în circuit organizat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.