Publicat în Super Blog

Pe locuri, bagajul, vacanță!

… aveți la dispoziție 5 ore, începând din momentul citirii acestui mesaj, să vă prezentați la Aeroportul Henry Coandă cu bagajul făcut pentru cea mai tare experiență din viața dumneavoastră. Primii trei bloggeri care se prezintă la Punctul Info din incinta Aeroportului vor primi din partea companiei noastre un pachet de 3 circuite Christian Tour, pentru trei din cele mai îndrăgite destinații din lume: Umbria, în însorita Italie, mistica Iordanie și Japonia. Veți avea oportunitatea să călătoriți în compania a doi dintre cei mai importanți travel bloggeri din România șă să cunoașteți istoria celor trei destinații absolut minunate. Nu întârziați! Avionul nu așteaptă! Fiți unul dintre cei trei călători Christian Tour!

 

     Oooo, Doamne! Ori mi-a pus Dumnezeu mâna-n cap ori nu! Ce mână? S-a urcat cu totul pe capul meu! Ce noroc pe mine! Știam eu că o să mi se întâmple ceva bun azi! Am ratat fiecare rahat de câine din parc! Pentru prima dată în 3 ani de când sunt mutat în Bucuresti! S-o sun repede pe duduie! Trebuie să-și facă și ea bagajul! Nu plec fără ea, orice-ar fi. Ea… [DING! (telefonul)]:…și nu uitați! Nu aveți voie să anunțați pe nimeni apropiat, nu aveți voie să cereți ajutorul nimănui! „… super! Sunt pe cale să mă avânt în cea mai tare aventură din viața mea și n-o pot lua cu mine pe duduie! Imi imaginez că asta o să mă coste scump de tot! La întoarcerea acasă o să am carduri de golit ca s-o împac… Offf! Și ce tare mi-aș dori s-o iau cu mine! Dacă nu era ea, dacă nu-i ascultam sfaturile, acum aș fi făcut primul drum spre Serviciul Pașapoarte, nu spre Aeroport! „-La ce-mi trebuie pașaport? Oricum nu călătorim nicăieri în afara Europei!” – Ete, la asta-ți trebuie pașaport, bolovane! E  bine să mai și asculți de femeie din când în când! S-ar putea să aibă dreptate! Bine că nu-i prin zonă să m-audă! N-aș mai scăpa de gura ei.

     Bun, repede, bagajul! Ce să-mi iau? Offff! Draci! Ea mă ajuta de fiecare dată să-mi fac bagajul! Țin minte că în primul concediu împreună mi-am umplut trollerul de șosete… groase! Mergeam la mare… De atunci, în fiecare vacanță m-a supravegheat îndeaproape de fiecare dată când pregăteam valizele pentru concediu.

     Umbria

     Bun, să mă adun! Umbria… asta-i în Italia. În perioada asta e destul de frig, chiar dacă regiunea este situată destul de central în „Cizmă”. Ar trebui să-mi iau haine călduroase. Țin minte de la ora de istorie că denumirea regiunii vine de la vechiul trib Umbri. Au trăit acolo prin secolul VI Înainte de Hristos. E o regiune deluroasa, plină de istorie. Nici n-aș ști cu ce să încep, ce să vizitez! Cu siguranță trebuie să bifez Universitatea din Perugia! O instituție marcantă, încă din secolul XIII. O să-mi facă o deosebită plăcere să mă plimb seara pe străduțele mici și vechi, să admir construcțiile vechi și să-mi imaginez istoria fiecăreia. Bineînțeles, nu voi rata ocazia să vizitez una din cele mai faimoase comori arhitecturale ale Perugiei, Umbriei și poate chiar ale lumii, Palazzo dei Priori. O construcție cu o poveste de peste șapte secole. Și categoric, trebuie să-mi fac timp să îmi delectez și papilele gustative cu faimosul Baci Perugina, unul din cele mai bune produse de patiserie EVER, marca Perugia! Orice gurmand trebuie să-l încerce cel puțin o dată în viață.  Assisi, Spello, Spoletto…sunt doar câteva din locurile de poveste pe care trebuie neapărat să le bifez în vizita mea; locuri care, prin istoria și frumusețea lor conferă de secole Farmecul Umbriei.

     În Assisi vreau neapărat să petrec măcar câteva minute la Bazilica San Francesco. Deși afectată puternic de ultimele cutremure, construcția din secolul XIII rămâne impunătoare și încărcată de istorie. După, o să-mi iau o cafea de pe undeva și vreau să mă plimb, la pas, prin centrul istoric al orașului.

     Și dacă tot sunt în Italia, nu pot să nu vizitez și Roma, capitala și leagănul istoriei Imperiului Roman. Un oraș așezat pe șapte coline, la fel ca Iașiul meu drag, fondat acum peste 2700 de ani, în 753 Î.Hr. Sub nicio formă nu trebuie să ratez vizitarea Pantheonului, un minunat monument istoric reconstruit de împăratul Hadrian acum 2000 de ani. Aici s-au tras câteva scene bune din filmul Înger și Demon. Abia aștept să calc pe urmele actorilor. O să visez cu ochii deschiși. Cu siguranță trebuie vizitat și Colosseumul, construcție reprezentativă pentru Roma și Italia. Oh, Colosseumul care a inspirat și a găzduit filmarea producției Gladiatorul! O construcție care, deși în ruină, a rămas șa fel de impresionantă și impunătoare ca în vremurile romanilor. O să poposesc la baza Columnei lui Traian așa cum a poposit țăranul din poveștile pe care le-am auzit la școală.

     O să mă plimb pe străzile pavate și prin piațetele minunate unde voi mânca cea mai bună pizza din lume. Am auzit că sunt o grămadă de locuri din care poți cumpăra pizza „to go”. Oh, și n-am cum să ratez faimoasa gelato, înghețata lor în zeci, sute, poate mii de arome și combinații.

Și după o după amiază de delicii culinare, nu am cum să nu-mi întorc fața și spre religie,

Vatican-Italia-Farmecul-Umbriei
Vatican. Sursa: Christian Tour

spre Divinitate. Bazilica Sfântul Petru din Vatican  și Capela Sixtină sunt în mod obligatoriu două din locurile de vizitat când ești în Roma. Cele 10 muzee ale Vaticanului în care putem găsi opere ale celor mai mari artiști pe care i-a cunoscut omenirea.  Și nu pot încheia ziua într-un mod mai plăcut decât cu o plimbare relaxantă prin Grădinile Vaticanului, pe urmele Tânărului Papă, vedeta serialului mult îndrăgit care prezintă papalitatea și Biserica Catolică dintr-un unghi cu totul diferit. Ar fi amuzant dacă aș întâlni pe undeva, pe după o tufă, cangurul ăla din film. Visez și eu…

     Aproape am uitat că trebuie să plec în vacanță fără duduia, lucru pe care-l voi plăti cu vârf și îndesat la întoarcere iar bagajul meu e mai mult gol decât plin. Mai am doar 3 ore până la plecare și eu n-am pus în bagaj nici măcar haine pentru-n week-end la Sinaia, darămite pentru 3 circuite lungi cât Postul Paștelui. Arunc repede aparatul foto în geamantan, 2-3-4 carduri de memorie, înca două carduri pentru orice eventualitate, baterii de rezerva și-i șutesc pe fugă și aparatul duduii. (Nu se știe niciodată) Ea oricum n-are nevoie de el acasă.

     Iordania

     Va trebui să-mi pregătesc și niscaiva haine răcoroase, pentru clima călduroasă din Iordania. Călătoria spre Amman va fi pentru mine o premieră absolută. Pentru prima dată într-o țară înafara Europei și pentru prima dată într-o țară cu o altă orientare religioasă decât cea creștină. Cred că cel mai mult îmi doresc să vizitez Petra, una din cele șapte minuni noi ale lumii așa cum a fost denumită. Și nu aș vrea s-o văd neapărat pentru istoria incredibilă căreia-i stă martor templul săpat în piatră cât pentru faptul că acolo s-au filmat producții ca Indiana Jones și ultima cruciadă și favoritul meu, Transformers-revenge of the fallen! Atât de mult mi-am dorit să ajung acolo, să cercetez cu ochii mei locurile prin care s-au perindat autoboții… Bineînțeles, sunt conștient că totul s-a întâmplat mai mult sau mai puțin digital, dar ideea în sine… de vis!

Petra
Petra. Sursa: Dan Coscai, calatoriaperfecta[.]ro

     Iar un loc pe care nu vreau să-l ratez sub nicio formă în Iordania este locul în care se presupune ca a fost botezat Iisus Hristos.  El-Maghtas este o atracție turistică pe malul Iordanului care atrage an de an milioane de turiști. Nu știu dacă o să fie posibil, dar eu plănuiesc să plonjez puțin în apa râului. Poate mă mai curăț și eu de păcate, cine știe? Poate mă mai cumințesc. :)) Păcat că n-o iau și pe duduie cu mine. Nu i-ar fi stricat nici ei puțină sfințire la Iordan.

Baptism of Jesus
Sursa: Dan Coscai, calatoriaperfecta[.]ro

     Să nu uit să pun în bagaj și o grămadă de creme și alte prostii de-alea cu protecție solară. Asta dacă mai există prin casă așa ceva. Nu-i domeniul meu de activitate și nu m-am ocupat niciodată de asta. Era treaba duduii și ea avea mereu grijă sa nu ne lipsească. Cum Iordanul este în mare parte o zonă deșertică, pentru mine este, practic o mare plajă. Nu? Bineînțeles, n-o să ratez nici șansa sau șansele să mă bălăcesc în apele Mării Moarte și a Mării Roșii. Chiar dacă o să petrec doar câteva ore, acolo nu mă mai întorc prea curând, așa că trebuie să profit din plin de orice locșor, orice atracție, orice oportunitate. La urma urmei, nu este o vizită într-o țară oarecare. E Iordania experience! Pentru unii, ca mine, este cu siguranță o experiență unică în viață!

Off, ce foame mi-a făcut împachetatul ăsta pe fugă… Doamne! Bine că m-a lovit foamea! Uitam una din cele mai importante activități! Mâncatul! Ce-o să mănânc în cea mai ospitalieră țară arabă? Știu că bucatele lor conțin, în mod tradițional multă carne de miel și multă linte. Acum, nu că n-aș fi încercat până acum miel sau linte, dar în combinațiile în care se prepară la ei, cu ierburile lor aromate și cu toate secretele lor… cu siguranță trebuie să gust o porție-două-trei (și să iau și la pachet) din mansaful tradițional iordanian. Ce-i mansaful? E o mâncare din carne de miel asezonată cu ierburi puțin picante, gătită în iaurt și servită cu orez! Am deja bălți pe tastatură numai de la gândul unei bucăți suculente de carne de miel!

     Japonia

     Până nu ud de tot laptopul, să încep să mă gândesc și la ultima mea destinație de

Tokyo-Japonia-Tara-Soarelui-Rasare
Sursa: Christian Tour

vacanță. Țara Soarelui-Răsare, Japonia! Sincer, despre Japonia, în afară de istoria lor plină de samurai și de shoguni, de anime-urile lor care au cucerit întreaga Planetă, abundența de tehnologie și istoria nefericitelor evenimente de la Hiroshima și Nagasaki nu știu mare lucru! A! Și povestea faimosului cățel din rasa Akita, Hachiko! Doamne, trebuie neapărat să văd gara Shibuya și statuia eroului patruped! Și uite că, fără să vreau, mi-am trasat și obiectivele pentru vizita în Japonia! Dar, înainte de toate, trebuie să încerc sushi! Cât mai multe variante, cât mai colorate, cât mai ciudate rețete de sushi, de la mama lor de-acasă! Și sake! Măcar pentru puțin timp să simt și eu gustul băuturii despre care citisem atâta în Shogunul lui James Clavell! O să spuneți că-s ciudat, că am sake și sushi aici, acasă! Recunosc! N-am încercat niciodată! Și nu pentru că mi-ar fi frică, pentru că nu e vorba de așa ceva! Sunt un temerar în materie de gastronomie. Încerc orice ciudățenie. Motivul meu este unul extrem de bizar. Îmi este frică de faptul că nu o să aibă gustul mâncării originale. Am pățit o singură dată să încerc bucate tradiționale din alte părți și când am avut șansa să le încerc „de la sursă”, am realizat ce diferență de calitate și de gust este între original și ce găsim la noi.

Dar, destul cu mâncarea că din nou ne ia cu foamea. Am de gând să vizitez în Japonia, exact după cunoșințele mele: câteva muzee și temple vechi, printre care și Complexul Toshogu pentru a învăța despre un adevărat Shogun, Tokugawa. Apoi, vreau să caut orice festival sau cinematograf sau un orice loc în care să văd și să interacționez cu fanii japonezi ai anime-urilor. De asemenea,  vreau să mă plimb noaptea pe străzile aglomerate din Tokio, vreau să caut intersecția în care s-a filmat scena faimoasă din „The fast and the Furious- Tokio drift” în care Han, însoțit de Sean și Neela fugeau de Takashi  sau DK, cum era poreclit, turând motoarele la maxim printre trecători.

 

Ayr02Wt
Tokio drift (Sean drifting) scene. Sursa: complex[.]com

     După ce experimentez aglomerația orașului Tokio, vreau să mă îndrept spre cele mai grav afectate orașe, victime nevinovate ale celui de-al doilea Război Mondial. O vizită în viteză în Hiroshima și Nagasaki în speranța că voi mai vedea pe undeva urmările masacrului ce s-a întâmplat cu zeci de ani în urmă. Cred cu tărie că fiecare om viu ar trebui cel puțin o dată în viață să vadă cu ochii lui urmările unui război stupid în urma căruia au rămas doar suferință și moloz. Aici cu siguranță voi umple un card de memorie cu fotografii pe care să le arăt celor de acasă. Știu că între timp, Japonia s-a ridicat mândră în picioare și s-a dezvoltat mai mult decât a făcut-o orice națiune, însă sunt convins că au păstrat undeva, la vedere, frânturi din istoria neagră a celor două orașe.

     Cu gândul la locuri de vizitat și mâncăruri de degustat, nu mi-am dat seama că bagajul meu era gata! Cu jumătate de oră înainte de termen! Știu, este incredibil așa ceva, dar am reușit! Și fără ajutorul duduii! Oh, Doamne! Duduia! Cu ea ce fac? Plec de-acasă pentru aproape o lună și pe ea nici n-am sunat-o s-o anunț! O sun din avion imediat după îmbarcare! Așa, sigur nu o să mă mai răzgândesc. Ei lasă, o să fac și pentru ea zeci și sute de poze în care să surprind moda și machiajele din toate regiunile prin care o să mă perind. Așa, când m-oi întoarce acasă, o să-i dau materiale de studiat și-o să mai uite de supărare!

     Da, știu! M-ați prins! O să-i dau cardul de credit și-o să-l folosească fără limită ca să mă ierte! Și eu n-o să pot comenta nimic…

     Gata, plec! Urați-mi noroc! Sper s-ajung acolo printre primii trei! Altfel, toate planurile și toate bagajele n-o să fie decât un mare „bla”! Ha, ha! Ce tare-ar fi să mă întâlnesc la aeroport fix cu duduia!

 

Articol imaginat cu drag pentru prima proba din Spring SuperBlog 2018!

 

 

4 gânduri despre „Pe locuri, bagajul, vacanță!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.