Publicat în Super Blog

Lasă-mă, mama la SUA!

Ce mică-i vacanța mare! Și ce dor mi-a fost de ea!!!

     -Dor o să-ți tot fie de-acum încolo, dragule! Dacă ai impresia că în vacanțe o să stai degeaba ca pe vremea când erai elev, te înșeli amarnic! Cum ai terminat cu sesiunea te duci frumușel la muncă! Nu-mi stai acasă degeaba că nu ești vreun prinț! S-a terminat cu traiul pe vătrai! Ești băiat mare, trebui să înveți să-ți gestionezi banii, să înveți să-i faci și trebuie să înveți să te obișnuiești cu un loc de muncă.

     -Ăăă, da! Legat de asta… colegii mei pleacă vara asta în America… patru din grupa mea. Crezi că m-ai putea ajuta să plec și eu?

     -Tocmai ce-am vorbit că trebuie să-ți faci singur banii, ca trebuie să muncești si primul lucru pe care îl faci este să-mi ceri bani ca să-ți petreci vacanța cu colegii în State? Am impresia că avem vizuni diferite în ceea ce privește munca!

     -Nuuu, nu ai înțeles! Ei merg la muncă în State! Nu la distracție. Există un program dedicat studenților care-i ajută să muncească și să călătorească în State pe perioada vacanței.  Săptămâna trecută au trecut pe la noi pe la facultate cei de la CND Turism Vacanțe speciale. Aveau o caravană mare, frumoasă. Ei ne-au prezentat oportunitatea să călătorim și să muncim în Statele Unite pe perioada vacanței. Mi se pare foarte cool! Nu doar că muncești și vii acasă cu niște bani frumușei, dar apuci să și călătorești, apuci să înveți câte ceva din cultura americană și, ajung și ei să învețe de la noi câte ceva despre România. Joburile nu-s foarte grele. Am văzut că au oferte de ospătari, bucătari, se poate lucra chiar și în hoteluri sau fast-food.

Vacante 1

     -Și cum funcționează chestia asta? E legal? E ceva sigur? Mie nu prea-mi place…

     -Normal că e legal, mamă! Ce crezi? Doamne! Treaba nu-i chiar așa grea. Te înscrii în programul work and travel, ei îți caută un angajator care, apropo, au contracte bine puse la punct pentru studenți internaționali, tot ei te ajută să-ți primești viza de la Ambasada SUA, te ajută cu biletele de avion, cu interviul cu angajatorul, cu totul! Și nici nu costă atât de mult dacă stai să te gândești. Mai pui și ceva bani de buzunar până la primul salariu și aia e! Ce zici? Te bagi? Mă lași să-mi fac și eu o vacanță specială în care să învăț să-mi fac singur banii?

     -Bine, nu zic nu… ar fi interesant și ar fi o experiență inedită pentru tine. Dar nu înțeleg cum vine asta cu călătoria. Din ce-mi spui, o să lucrezi acolo pe undeva, cu normă întreagă. Când o să călătorești? Când o să vizitezi? Drumul dus-întors nu poate fi numit călătorie.

     -Oh, nu! Stai liniștită! Dacă te înscrii la programul ăsta, Work and travel vacanțe speciale, nu primești viză doar pentru muncă. Viza pe care ți-o acordă este pentru patru luni. Așa că, după ce ai terminat cu munca, ai o lună la dispoziție ca să călătorești, să vizitezi, să-ți îmbogățești cultura. Uite, eu de exemplu, aș vrea să vizitez deșertul Nevada. Întotdeauna m-a fascinat.

     -Și, întâmplător, deșertul ăla, Nevada, este chiar unde se află și Las Vegas-ul, nu? Dacă ai călcat în Vegas poți să nu te mai întorci acasă! Fii atent! Am auzit destule povești și am văzut destule filme cât să știu și eu ce-i acolo! Să nu-ți treacă prin cap! Chiar, cam ce job ai vrea tu să ai acolo, în America?

     -Nu m-am gândit încă. Dar m-ar tenta puțin să fiu ospătar. Ții minte în vacanța de dinainte de clasa a doișpea că am lucrat la restaurant la nea’ Lică? Am învățat câte ceva despre ospătărie și chiar mi-a plăcut. Ar fi interesant să încerc și acolo. Pun pariu că n-are nicio legătură cu ospătăria de la nea Lică. Dar imaginează-ți, când aș veni acasă, că m-aș duce la el la restaurant și i-aș arăta cum se face la americani. Așa poate ar mai câștiga și e câțiva clienți că prea e învechit cu restaurantul lui.

Sau aș putea să mă duc și să fiu salvamar! Știi cât îmi place apa și să înot! Aș fi la doi pași de mare în fiecare zi și aș face și bani frumoși…

     -Sau, mai bine nu! Nu cred că m-aș simți prea bine să te știu în pericol în fiecare zi. Alte joburi, mai puțin periculoase se mai găsesc la work and travel?

     -Sigur! E o listă destul de lungă de joburi admise în program și oricum, pentru fiecare în parte, mergi la un interviu cu angajatorul. Nu știi ce ți s-ar potrivi până nu vorbești cu ei direct.

Oricum, aș vrea neapărat să pot să vizitez puțin câteva locuri cunoscute de la ei. Aș vrea să-mi fac o poză la muntele Rushmore! L-am văzut în atâtea filme! Ar fi super dacă aș reuși să-l văd cu ochii mei! A, și categoric vreau neapărat să ajung în Texas! Vreau să văd fermele alea imense cu cowboy și lasouri, alea ca în filmul Dallas!

     -Nu cumva ai în gând să ajungi și pe la Area 51? Că tot te bântuie gândurile cu extratereștri. N-ai vrea cumva să o cercetezi cu ochii tăi?

     -Hai să ne limităm la obiectivele turistice reale pentru început. Sunt prea multe lucruri de văzut și prea puțin timp! Cine știe, dacă totul merge bine, poate cândva o să mă întorc acolo într-o vacanță adevărată, prelungită!

     -Bine, puiule! M-ai convins! Ai toată susținerea mea! Te las să mergi în State la vară! Dar, nu uita! La întoarcere, vreau să ai în bagaj, pentru mine un cadou extraordinar!

     -Ce anume?

-Surprinde-mă!

 

Pentru Super Blog 2017

 

Un gând despre „Lasă-mă, mama la SUA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.