Publicat în Super Blog

Aerul lui nea’ Doru…

     Vreau să vă spun povestea de succes a lui nea’ Doru, taximetristul. Nea’ Doru e un fost inginer CAP-ist care după ’89 s-a trezit fără muncă, cu 4 copii dintre care cel mai mic de doar câteva luni. Neștiind pe ce drum să apuce, a luat covrigu-n mână și de atunci bate pietrele Capitalei în fiecare zi, făcând zeci de kilometri, ducând clienții de colo-colo pentru câțiva lei.

     Prin 2010 firma la care lucra nea’ Doru a înnoit parcul de mașini. Așa că prietenul meu s-a trezit într-o mașină nouă. O frumoasă Skoda Fabia, încăpătoare cu care își încânta clienții la fiecare cursă. De vreun an însă, treburile au început să se strice pentru el. Cursele se împuținau și se scurtau. Oamenii cereau să fie duși la o adresă, dar la jumătatea drumului se răzgândeau și-i cereau să oprească. Unii se urcau și coborau din mașină imediat cerându-și scuze. Nea’ Doru nu putea să facă altceva decât să-i privească trist în oglinda retrovizoare cum se urcau în primul taxi din spate. Nu înțelegea de ce și se gândea că dacă afacerea merge așa în continuare în câteva luni va fi nevoit să pună covrigu-n cui și să se pensioneze înainte de vreme. Își dorea s-o mai poată duce încă un an-doi ca să-și vadă și ultimul copil la casa lui. Pe cei trei mai mari îi așezase deja. Aveau casele lor, mașini și locuri de muncă bine plătite. Cel mic mai avea 2 ani până să termine studiile și de el era cel mai mândru. Avea să devină DOCTOR! Și de asta ținea morțiș să mai lucreze încă doi ani. Să-i poată plăti copilului studiile și să-l ajute să-și cumpere casa lui.

     Într-una din zile însă, norocul lui nea’ Doru s-a schimbat. Un tânăr de nici patruzeci de ani s-a urcat în mașina lui și l-a rugat să-l ducă până la Apaca. După primii 100 de metri clientul s-a întors direct spre șofer și l-a întrebat:

     -Nu vă supărați! Nu vreau să mă înțelegeți greșit, dar de când nu ați mai făcut o igienizare a aerului condiționat auto?

     Omul meu a lăsat puțin strada la care era atent și i-a aruncat o privire nedumerită clientului.

     -Nu înțeleg la ce vă referiți. Ce igienizare?

     -Mașina dumneavoastră… are aer condiționat, așa e?

     -Da, are. Da’ nu mai funcționează de ani buni. Și cum șeful nu dă bani pentru reparații decât dacă mașina nu mai poate fi scoasă la stradă, nu mi-am permis să bag bani din buzunar pentru mizilicuri de-astea.

     -Domnul meu, nu vreau să mă bag în treaba dumneavoastră degeaba. Îmi permiteți să vă întreb cum merge cu taximetria?

     -În ultimul timp foarte prost, recunosc. Oamenii coboară din mașină înainte de a ajunge la destinație, sau urcă și coboară imediat. Nu înțeleg de ce. Puținii bani pe care-i fac îi cheltui pe benzină și o masă caldă la miezul zilei…

     -Știți de ce coboară lumea din mașină? Eu mi-am dat seama de cum m-am urcat. Mă mir că nu știți deja. Mirosul dinăuntru, domnul meu.

     -Ce miros? Duc mașina la spălătorie săptămânal. Interior/exterior. Îi pun odorizante din cele mai frumos parfumate.

     -Din cauză că nu ați mai umblat de mult la aerul condiționat, în instalație și-au făcut casă o mulțime de bacterii și mucegaiuri. Ajutate de umezeala din instalație acestea au prosperat și provoacă mirosuri neplăcute. De aceea toți clienții aleg să coboare din mașină.

     -De unde știți dumneavoastră toate astea? Și ce pot să fac să scap?

     -Sunt mecanic auto, domnule. De scăpat puteți scăpa foarte ușor. Poftiți, vă dau aici numărul de telefon al unei firme care se ocupă de încărcare cu freon și igienizarea instalației de aer condiționat. Operațiunea de igienizare o să aibă ca urmare scoaterea mirosurilor neplăcute din mașină iar după umplerea cu freon vei putea folosi din nou aerul condiționat.  Sunt niște băieți foarte serioși care îți vor rezolva problema foarte repede și foarte ieftin.

     -De ce vreți să mă ajutați, domnule?

     -Pentru că și tatăl meu este taximetrist ca și dumneavoastră și a trecut prin aceeași problemă de curând. Mergeți cu încredere la firma asta. Nu durează mai mult de jumătate de oră toată operațiunea. De fapt, nici nu trebuie să vă deplasați la ei pentru asta. Îi puteți suna și când luați o pauză de masă, ei se pot deplasa la dumneavoastră oriunde în București și se ocupă.

     -Vă mulțumesc pentru sfaturi domnule. Uitați, am ajuns la Apaca.

     -Foarte bine. Cât vă datorez?

     -Nu-mi datorați nimic. Sfaturile dumneavoastră fac mai mult decât banii pentru o cursă. Vă mulțumesc din inimă încă o dată!

După cursa respectivă, nea’ Doru a pus mâna pe telefon și a sunat la numărul din bilețel. I s-a făcut o programare peste 3 ore, timp în care a reușit să mai facă niscaiva curse. Băieții de la Freon Auto au venit,  au făcut reîncărcarea cu freon și după verificarea finală afreon-auto-4 instalației în sarcină, au trecut la igienizarea instalației. Curios din fire, nea’ Doru i-a întrebat pe băieți cu ce încarcă instalația și cum se igienizează aerul condiționat. Cu zâmbetul pe buze, i-au povestit despre agentul refrigerant R134A folosit la încărcare, despre introducerea agentului aerosol în instalație și despre cum acest agent special, prin simplul fapt că parcurge circuitul instalației, o igienizează și elimină mirosurile. Când au auzit că nea’ Doru nu mai făcuse  încărcare de freon de ani de zile, băieții i-au explicat că e foarte recomandat ca anual, dacă nu, măcar o dată la doi ani trebuie făcute aceste operațiuni de încărcare și igienizare. Nu doar din cauza disconfortului creat de lipsa răcirii sau de mirosurile neplăcute dar și din cauza bolilor sau alergiilor care pot fi provocate de organismele care se instalează în sistemul de răcire.

     Cei de la firmă au plecat. Nea’ Doru a putut să se întoarcă imediat la stradă cu mașina, de această dată mai încrezător și mai fericit. Cu doar 200 de lei își schimbase norocul. În scurt timp rezultatele au început să apară. Oamenii nu mai coborau  după prima sută de metri, ba chiar îi putea încânta cu aerul condiționat dacă li se părea prea cald în mașină.

     A trecut un an de când nea’  Doru a luat acel pasager care i-a schimbat viața și de atunci prietenul meu și-a triplat numărul de clienți. A reușit să-i dea fiului său cel mai mic avansul pentru casă și așteaptă al cincilea nepoțel. Acum are în minte proiecte noi. Nepoți de distrat, copii de ajutat. Dar cu siguranță nu va mai neglija instalația de aer condiționat a taxiului pe care-l conduce. Sursa lui de venituri va fi bine întreținută până în momentul în care va pune cu adevărat, covrigul în cui.

 

FreonAuto-300x141

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016

 

Un gând despre „Aerul lui nea’ Doru…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.