Publicat în Super Blog

Scrisoare deschisă către un ambasador al tradițiilor românești

     Dragă echipă Art&Craft Design! Vă scriu aceste rânduri in calitate de prieten, client și fan al activității voastre. Știu că nu este cea mai potrivită metodă de a vă vorbi, dar aflându-ne în era digitală, profit de avantajul pe care ni-l oferă internetul ca să vă transmit câteva sugestii și câteva aspecte care mă întristează atunci când intru în magazinele voastre.

     O să încerc să vă explic despre ce este vorba. De mai bine de 6 ani, datorită locului de muncă pe care îl am, sunt nevoit să călătoresc foarte mult cu avionul în toată lumea. Cel puțin de două ori pe lună decolez din București spre diferite destinații. În toți acești ani am reușit să-mi fac foarte mulți prieteni în țările pe care le-am vizitat și am invățat foarte multe despre istoria și tradițiile acelor locuri. Însă, am constatat cu uimire că prietenii mei nu știau nimic, sau aproape nimic despre România. În afară de puținele valori sportive pe care le avem, un președinte de țară pre-decembrist, un vampir inventat de un scriitor irlandez și știrile despre români care fură prin capitalele europene, prietenii mei erau tabula rasa. Nu știau nimic. Din această cauză am decis ca de fiecare dată când vin la aeroport, să fac o oprire la magazinul vostru pentru a cumpăra cadouri pentru prietenii de departe.  E adevărat, aș putea cumpăra cadouri de oriunde până să ajung la aeroport. Însă nicăieri în București nu am găsit produse originale, confecționate de meșterii populari autentici. Peste tot am găsit kitschuri ieftine care reprezintă orice mai puțin valorile noastre naționale.

     Așa că am început să car în toate colțurile lumii cadouri care să spună povești frumoase despre un popor mândru. O ie românească, o farfurie din ceramică, un ou încondeiat și tot așa. Fiecare cadou ajungea la destinatarul ei însoțit de o poveste frumoasă despre acel obiect și despre tradițiile legate de el. Așa mi-am învățat prietenii că avem fete frumoase, meșteri păpușari iscusiți, cântăreți de muzică populară desăvârșiți, ceramică cu o tradiție de sute de ani, peisaje naturale desprinse din povești și multe altele.

     Însă pentru ca fiecare poveste trebuia să însoțească un suvenir, nu am reușit niciodată să duc peste granițe două din cele mai dragi povești ale mele. Cea a Casei Regale Românești și cea a comorilor descoperite pe teritoriul țării nostre. Și aici intervine tristețea despre care vă spuneam. Dacă aș avea puterea de decizie asupra activității voastre, aș căuta să aduc în magazine povești alogo-rhrle familiei Regale. Imagini ale Coroanei, imagini detaliate ale Reședinței Familiei Regale, povești în imagini care să arate lumii că țara noastră nu este reprezentată doar de istoria ultimilor șaizeci de ani ci avem o poveste mai frumoasă de spus. Una cu regi și regine, cu frumoase castele și coroane. Aș aduce lumii această poveste, mai ales pentru că acum, anul acesta pe 10 mai, Familia Regală a României împlinește 150 de ani de la înființare.

     A doua poveste pe care as vrea să o port cu drag în lume, împreună cu suvenirurile este cea a comorilor descoperite pe teritoriul României. Tezaurul de la Pietroasa, Cloșca cu puii de aur, brățările dacice de aur și multe articole găsite care aduc la lumină o frumoasă istorie a strămoșilor noștri, pe toate le-aș include în lista de produse disponibile în magazin. Un calendar, o agendă, o cană, un mic breloc sub forma unei brățări dacice, sunt doar câteva idei de a transpune istoria într-un cadou-suvenir. În fond, suvenirurile pentru asta sunt, nu? Un mod facil de a prezenta cuiva povestea locului din care vii. Un suvenir nu doar că spune o poveste. Un suvenir schimba idei, aduce bagaj de informații dacă este oferit împreună cu povestea lui. Un suvenir bine făcut și bine prezentat face mai mult lobby țării decât orice echipă de marketing plătită din banii statului.

     În câteva zile voi trece iar pragul magazinului vostru din aeroport în drumul meu spre Beijing, de data asta. Aș vrea din toată inima să pot duce cu mine prietenilor mei chinezi povestea Majestății sale Regele Mihai I al României și pe cea a strămoșilor noștri, dacii… un popor care ne-a lăsat o moștenire inestimabilă. 11822965_1151698304846787_2318003296300024657_o

     Însă, de data asta voi alege alte suveniruri pentru prietenii mei. Pentru Gao, băutorul de cafea, voi alege cana multicoloră mare. Pentru ca atunci când va sorbi din ea la muncă, să arate tuturor colegilor frumusețea culorilor drapelului românesc.

     Pentru soția sa, Li hua, o împătimită a vizitelor lungi și dese prin malluri, vreau să cumpăr 01_64o sacoșă de iută. Cea cu harta României imprimată pe ea. Pentru ca atunci când se va plimba prin aglomerația Beijingului, toată lumea să observe forma de buchet de flori a țării noastre.

     Micul Xue, fiul lor, va primi o minunată ocarină. Deoarece știu că a dezvoltat o pasiune foarte mare pentru instrumentele de suflat și inventeaza din orice găsește pe acasă, un fluier, un nai, orice scoate sunete frumoase când suflă în ele.  Să-și înnebunească părinții în fiecare zi cu sunetele autentice românești pe care acest mic și ciudat instrument muzical le produce.

01_2_25

     Închei scrisoarea prin a vă mulțumi pentru toate cadourile frumoase pe care am reușit să le împart prietenilor mei de pretutindeni și cu rugămintea să încercați pe viitor să aduceți în magazinele voastre produse românești din categoriile prezentate de mine mai sus. Cu siguranță veți avea un enorm succes!

ArtCraft-768x521

     Cu deosebită considerație, al dumneavoastra client, prieten și partener în demersurile voastre de ambasadori ai tradițiilor românești,

Târnoveanu Constantin.

*surse foto: pagina de facebook  Romanian Art&Craft

*sursa foto stema Casei Regale: site-ul familiaregala.ro

                               Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2016

 

 

4 gânduri despre „Scrisoare deschisă către un ambasador al tradițiilor românești

  1. Prin câte a mai trecut „Tezaurul de la Pietroasa”… povestea lui este ea însasi istorie.
    Ar fi dragut ca ideile noastre sa aiba „voce”… Cine stie?… poate data viitoare dam cu nasul în aeroport de o mini-loja „Art&Craft – Produse sugerate de SuperBloggeri” :).

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.